You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Завантаження...

​​Дбати про себе в стосунках з дітьми. Mindfulness

​​Дбати про себе в стосунках з дітьми. Mindfulness

Батьківство це довга дорога, постійний процес взаємозв’язку через любов і турботу. В батьківстві доводиться мати справу з новими викликами щодня. І вони ускладнюються, коли дитина має труднощі, сильні переживання. Батьки можуть почуватися розгубленими, ізольованими, виснаженими.

Занепокоєння може бути сильною емоцією, ми часто ставимося до наших дітей з місця занепокоєння чи навіть страху. Зазвичай батьки мають мало можливостей і мало часу, щоб отримати підтримку.

В такі моменти ми, батьки, можемо пам’ятати, що шлях батьківства недосконалий, його цінність в справжності, в щирості, в надійності, але точно не в досконалості. Ми можемо робити помилки, і як ми обходимося з власними помилками, як багато даємо собі співчуття та любові в ці моменти – це і є дуже важливий приклад для дітей, життєва сила самоспівчуття.

Ми можемо пам’ятати, що ми точно не самотні в труднощах в батьківстві. Мільйони родин щодня зустрічаються з викликами. Ми можемо знайти справжню підтримку та відчуття того, що нас тримають інші, які розуміють.

Також невелика пауза може допомогти нам почати знову. Проста зупинка та хоч один усвідомлений вдих, перш ніж відповісти, може мати велике значення. Ми звикли реагувати миттєво, сучасне суспільство вимагає миттєвих реакції. І вони можуть бути реактивними, неусвідомленими, проявленими через тиск сьогодення. Дайте собі час, переведіть подих. Культивуйте більше усвідомленості та вибору у стосунках. Пауза допомагає нам віднайти точку доброти і прийняття, позицію наших цінностей та справжніх намірів в батьківстві. А наміри наші сталі, аби дитина була щасливою та здоровою.

Ми можемо почати знову. Прокидаючись кожен день, можливо, кожну мить, з розумінням того, що це нова можливість показати стосунки через прийняття, любов, турботу та підтримку. Так ми можемо практикувати люблячий погляд і нагадувати собі про нього кожен раз, коли будемо дбати про стосунки з дітьми.

Подбайте про себе. Можливо, потрібен час або розмова з другом. Можливо якась улюблена справа, споглядання природи, невеличка подорож допоможе знизити хвилювання і дати свіжих подих та підтримку особисто вам.

Дбайте про себе в стосунках.

(підготувала - Світлана Путята)